Thursday, April 12, 2017
7:00 a.m. – 8:00 a.m. Continental Breakfast
8:00 a.m. – 12:00 p.m. Feeding Therapy 101
Cynthia Armstrong, MS, CCC-SLP, BCS-S, CNT
10:00 a.m – 10:15 a.m. Break
12:00 p.m. – 1:30 p.m. Lunch Break
There are two options- on your own OR pre ordered lunch option in Social Bar & Kitchen
(must have pre paid ticket, no onsite sales)
1:30 p.m. – 4:30 p.m. Building Small Baby Teams....The Importance of an Interdisciplinary Approach to Care
Mindy Morris, DNP, NNP-BC, CNS
Liz Drake, MN, CNS, NNP, RN-NIC
2:45 p.m – 3:00 p.m. Break

 


Feeding Therapy 101

8:00am-12:00pm


Presenter:
Cynthia Armstrong, M.S., CCC-SLP, BCS-S, CNT

  1. Introduction – 30 minutes (8:00-8:30)
    • History of ͞feeding͟ in the NICU
    • Current goals of NICU feeding
    • Obstacles to achieving developmental feeding goals
    • Ideal requirements for a NICU feeding therapist
  1. Anatomy and Physiology of Swallowing – 30 minutes (8:30 – 9:00)
    • Infant vs Child vs Adult
    • Bedside evaluation, FEES, MBS
    • Oxygen needs and feeding
  1. Prefeeding therapy and developmental care – 60 min (9:00 – 10:00)
    • Evaluation
    • Treatment
    • Key players for success

BREAK- 10:00-10:15

  1. Beginning to bottle feed in the NICU – 30 min (10:15 – 10:45)
    • Readiness
    • Appropriate candidates
    • Setting the stage
    • Ways to measure success
    • Progression
  1. Strategies to improve feeding success – 30 min (10:45 – 11:15)
    • Compensations and recommendations
    • Special populations and their specific issues with feeding
  1. Discharge home from NICU – 15 min (11:15 – 11:30)
    • Commercial bottle/nipple choices
    • Alternative feeding options
    • Referrals
  1. Case studies – 15 min (11:30 – 11:45)
  2. Questions and answers – 15 min (11:45 – 12:00)

 

Building Small Baby Teams….The Importance of an Interdisciplinary Approach to Care

1:30pm-4:30pm

Presenters: Mindy Morris, DNP, NNP-BC, CNS and Liz Drake, MN, NNP, CNS

  1. What is a Small Baby Program & why have one? – 45 minutes (1:30-2:45)
    • Describe a Small Baby Program
      1. Why it is important to develop a program (outcome data)
    • Describe various models of a Small Baby Program
  1. Components of a Small Baby Program – 75 minutes (2:15 – 3:30)
    • Discuss the importance of interdisciplinary teamwork and how to build a core interdisciplinary team

BREAK- 2:45-3:00

    • Review components necessary for interdisciplinary team education and training for initial program development and ongoing education and engagement
    • Describe the processes and tools that support an interdisciplinary teamand program
  1. How do all disciplines partner together to provide the best outcome for the infant and family? – 40 minutes (3:30 – 4:10)
    • Discuss how to maximize each disciplines expertise in the integration of small baby and family care
  1. Sustainability – 10 minutes (4:10 – 4:20)
    • Describe the necessary components to sustain a successful Small Baby Program
  1. Questions and Discussion – 10 minutes (4:20 – 4:30)


See you at the Welcome Reception

5:30pm–7:30pm

WELCOME RECEPTION – Le Méridien Rooftop



Keep the conversation about neonatal care going!
Post your pictures and experiences on social media
#NANT8


*Note: Preceding information is a working draft of the planned NANT 8 Agenda, session names, times and locations are subject to change.

The NANT Conference has a successful history of providing CEUs for OTs, PTs, and SLPs. NANT is an approved provider for both AOTA and ASHA and will pursue PT CEUs via the Texas Board of Physical Therapy. Complete information pending but fully expected.”
See conference brochure (Page 12-13) for more details regarding pending approval for CEUs.